среда, 21 марта 2012 г.

45 років заснування Чернігівської дитячої музичної школи



Відділ культури і туризму Чернігівської районної
державної адміністрації Запорізької області
КЗ Чернігівська районна центральна бібліотека
Чернігівської районної ради Запорізької області











КОЛИ ДУША Й ТАЛАНТ
ПРАЦЮЮТЬ РАЗОМ

(Чернігівській музичній школі – 45 років)
Бібліографічний покажчик














Чернігівка 2012
Відділ культури і туризму Чернігівської районної
державної адміністрації Запорізької області
КЗ Чернігівська районна центральна бібліотека
Чернігівської районної ради Запорізької області




  Не золотий, не срібний ювілей –
  Та сорок  пять  важлива дата,
      Це лише перша зрілість у людей,
        Для школи – це історія багата.






КОЛИ ДУША Й ТАЛАНТ
ПРАЦЮЮТЬ РАЗОМ

(Чернігівській музичній школі – 45 років)
Бібліографічний покажчик











Чернігівка 2012



ББК 85  (4 Укр – 4Зап)

К 60

         Цей покажчик підготовлено до 45 – річчя заснування Чернігівської дитячої музичної школи (1967 рік), з 1 жовтня 2001 року – Чернігівський початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад.
         До покажчика включено вступну статтю директора Чернігівського початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу Н.П. Олексієнко.
         Покажчик вміщує літературу про історію школи, її сьогодення і трудові творчі здобутки і проблеми. У межах розділів матеріали розташовано у хронологічній послідовності.
         Бібліографічний покажчик розрахований на широке коло читачів та бібліотекарів. Його мета – ознайомити з історією і сучасністю Чернігівської музичної школи.
         Добір літератури до списку закінчено в  березні  2012 року.


                                                                    
Знайомі та невідомі факти історії школи.
  
 Олексієнко Наталія,
 Директор Чернігівського
 початкового спеціалізованого
 мистецького навчального  закладу

        Приміщення  Чернігівської дитячої музичної школи збудоване в 1899 році, являлося житловим будинком купця Шабаєва, який жив у ньому до Великої Жовтневої революції. На сьогоднішній день приміщення являється пам’яткою архітектури.
     Чернігівська дитяча музична школа заснована 1 вересня 1967 року, рішенням Чернігівського районного виконавчого комітету № 16 від 23серпня 1967 року.
Загальна земельна площа 1122 м2, загальна площа приміщення 261 м2, двір 861 м2, площа навчальних класів 188 м2, кількість класів 8, філій – 2.  
З 1 жовтня 2001 року Чернігівська дитяча музична школа перейменована в Чернігівський початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад.
      Понад 45 років музична школа – центр естетичного виховання дітей району.  Задача школи – дати загальну музичну освіту учням, виявляти обдарованих учнів, які в змозі продовжувати навчання в вищих закладах, виховувати  активних учасників художньої самодіяльності, сприяли вихованню музичної культури серед населення.
     За 45 років школа випустила близько 1000 випускників. Деякі з них продовжують своє навчання, поступають в вищі навчальні заклади. Так, випускники Чернігівської дитячої музичної  школи являються її гордістю, це такі як: Похилько Геннадій, Кіріченко Микола (клас викладача Кікотя І.О.), після закінчення Запорізького державного музичного училища закінчили Київську державну Консерваторію, являлися лауреатами Всеукраїнських конкурсів, займали І, ІІ місця, нині працюють в цій консерваторії  викладачами, та інші випускники, для яких музика стала основою в житті.
        Хочеться відмітити, що в основному, випускники нашої школи являються її викладачами: Лесик Віктор Миколайович (клас гітари), Юркіна Олена Михайлівна (клас бандури), Піхота Олена Петрівна (хоровий клас), Бабіна Світлана Вікторівна (клас фортепіано), Лесик Ніна Михайлівна (клас баяну) – випускниця Новомихайлівської дитячої музичної школи.
   Адміністрація, педагогічний колектив всю свою роботу спрямовує на підвищення якості навчально – виховного процесу, пропаганди музичних та естетичних знань, якісне проведення концертів, оглядів, конкурсів.
      Квінтет бандуристів «Зелена ліщинонька» (керівник Юркіна О.М.) являється багаторазовим переможцем обласних конкурсів, переможцем воєнно – патріотичної пісні «Спадщина» Всеукраїнського фестивалю – конкурсу «Акорди Хортиці» (Сьомик Анастасія, Левицька Ольга, Шамрай Марина, Омельченко Таня), був кращим колективом бандуристів в Запорізькій області.
    Чернігівський початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад, в особі директора цього закладу Наталії Петрівни Олексієнко, виражає слова вдячності  спонсору – пенсіонеру Суржику Олексію Івановичу, який подарував  закладу нову бандуру в 2010 році. Завдяки районній газеті «Нива» населення нашого району було проінформовано про неординарний вчинок жителя села Владівка, пенсіонера Суржика Олексія Івановича. Не залишився осторонь і народний депутат України від партії «Регіонів» Анатолій Анатолійович  Степаненко, який подарував музичному закладу компютер та дві концертні гітари.
Щиро вдячна  за підтримку Чернігівській районній державній  адміністрації, Чернігівській  районній раді, батьківському  комітету, батькам, які допомагають, підтримують, вирішувати спільні питання.
Дирекція закладу  висловлює  подяку колишньому начальнику відділу культури і туризму Синєпольській Любові Володимирівні, яка надала велику  допомогу в вирішенні проведення ремонту школи та придбанні нових меблів в 2010 році. 19 січня 2011 року  введено в дію електричне опалення, встановлено новий трансформатор для обслуговування школи. 
Щиро вдячна спонсорам, які на протязі багатьох років не залишалися байдужими до вирішення матеріальних питань: Баранову В.Д., Курленкову В.В., Гогунському А.В., Климовичу О.О., Деркачу О.О., Лісняку О.Ф., Ліферу О.В., Годлевському В.С.,  Марченко В.В., Іордановій І.А., Саєнко О.І., Протоієрею Віктору.
Навчали та навчають дітей грі на музичних інструментах викладачі: Ісірова Марина Миколаївна, Карпенко Світлана Іванівна, Левицькі Тетяна Володимирівна та Геннадій Степанович, Брагуца Лариса Василівна, Ковальський Євген Олексійович, Климович Тетяна Володимирівна,  Гальчук Валентина Федорівна, Савостін Віктор Якович, Лесики Віктор Миколайович та Ніна Михайлівна, Панченко Юлія Анатоліївна, Сідь Іван Пилипович, Юркіна Олена Михайлівна, Миронко Зінаїда Вікторівна, Міщенко Віктор Володимирович, Бабіна Світлана Вікторівна, Савон Світлана Олександрівна, Коляда Юлія Валеріївна, Мініна Еріка Анатоліївна, Ільєнкови Ольга та Людмила Миколаївна, Кіосова Олена Володимирівна, Власов Микола Петрович, Холін Віктор Юрійович, Заславець Інна Володимирівна, Корпан Григорій Анатолійович та Олена Василівна, Антоненко Алла Іванівна, Гречухіна Валентина Анатоліївна, Горда Лілія Анатоліївна, Кулініч Олег Олексійович, Рябченко Станіслав Миколайович, Логвиненко Наталія Миколаївна, Миргородська Тамара Володимирівна, Жужура Світлана Олексіївна, Андрєєва Надія Володимирівна, Волкова Олена Петрівна, Данільченко Наталія Іванівна, Левицька Ольга Михайлівна, Піхота Олена Петрівна, Юркіна Олена Михайлівна, Макаренко Сергій Миколайович, Миргородський Микола Олексійович, Кікоть Іван Олексійович, Савченко Лариса Анатоліївна, Олексієнко Наталія Петрівна, Ценов Олег Олександрович, Череп Володимир Петрович, Крижко Галина Михайлівна, Панченко Юлія Анатоліївна та інші.
Щиро вдячна викладачам за роботу, які передають своє вміння володіти музичним інструментом дітям, свій талант присвячують пропаганді музичної культури у Чернігівському районі.


Люди. Події. Факти.

У 1967 році було відкрито Чернігівську дитячу музичну школу – з  ініціативи й за наполяганням тодішнього  завідуючого відділом культури Геращенко Валентина Васильовича. Всі пам’ятають його не тільки, як завідуючого відділом культури, а, і як поета, музиканта, художника.
На підставі наказу обласного управління культури № 180 від 24 серпня 1967 року, призначено директором музичної школи з 24 серпня 1967 року Сіряковского Миколу Олексійовича, який заклав основну базу професіоналізму та педагогічних знань для директорів та викладачів дитячого музичного закладу, які пізніше обіймали ці посади.
Чернігівську дитячу музичну школу в різний час очолювали: директор школи Решетілова Ніна Сергіївна, Миргородський Микола Олексійович, Холіна Зоя Валентинівна, Мастюк Валентина Петрівна,  Кікоть Іван Олексійович, Левицький Геннадій Степанович, Бєрєснєва Наталія Анатоліївна, Олексієнко Наталія Петрівна. 
Контингент учнів на той час складав 54 дитини.
        1968 рік.  Школа поповнюється новими викладачами, відкривається клас скрипки, контингент школи – 91 учень.
       У цьому році починає свою діяльність Кікоть Іван Олексійович – викладач з фаху баяну та акордеону, про якого з гордістю можна сказати, що він навчив і продовжує навчати грі на баяні та акордеоні, любові до музики багатьох дітей, кращі серед них поступали у вищі музичні заклади, приймали участь в обласних конкурсах. У Ліни Костенко є чудове визначення: хто такий майстер своєї справи? Майстри – це Атланти, тримають небо на плечах. Тому і є висота, з ними якось легше. Отак, легко почувалося молодим педагогам в 70 - 80 роки поряд з Кікотем І.О. Але заслуга Кікотя І.О. не тільки, як викладача, а і як  директора музичної школи, на посаді якої він пропрацював більше десяти років.
         1970 рік -  школа продовжує працювати і поповнювати свої ряди новими учнями і викладачами, почав працювати викладачем класу баяну Іван Пилипович Сідь, якого всі пам’ятають як прекрасного музиканта, який свої знання і щире захоплення музикою передав дітям. Серед його випускників Віктор Петрович Череп, Станіслав Рябченко та інші.
Іван Пилипович став переможцем обласного конкурсу «Кращий самодіяльний композитор» у 2006 році. Найкращі пісні «Не сумуй кохана в самоті», «Стелиться вечір», «Вмиває літо вроду» на слова Володимира Коваленка включають до свого репертуару учасники художньої самодіяльності, бо в них – музика його ліричного серця.
      1972 - 1973 роки. Директором школи працювала Решетілова Ніна Сергіївна. У школі з’являються нові викладачі Жужура Світлана Олексіївна /теоретик/, Коріновська Світлана Григорівна /клас баяну/, в майбутньому директор Новомихайлівської музичної школи,  серед її випускників і майбутній викладач музичної школи Лесик Ніна Михайлівна, яка  вчить дітей грі на баяні та акордеоні.
  1974 рік був знаменним в історії музичної школи. Вперше випускниця Чернігівської музичної школи Вовк Антоніна (клас бандури) поступає в музичний заклад,  до Запорізького Державного музичного училища імені Платона Майбороди, а вже через рік в цьому ж училищі навчається Сердечна Надія (клас фортепіано), яка в 1980 році після закінчення училища повертається викладачем до Чернігівської музичної  школи.
         Багато часу сплинуло з того далекого 1974 року, коли школу закінчив Віктор Миколайович Лесик. Але музика так і залишилась найголовнішим у його житті. В ній він черпав свої сили і наснагу, щоб потім дарувати їх своїм вихованцям. Віктор Миколайович грає на  баяні, гітарі, учасник знаменитого клубу «Ліра», районної центральної бібліотеки, у 1980 – 2000 роках.
     1975 – 1976 роки працюють нові викладачі: Холіна Зоя Валентинівна. Праця вчителя зрідні з працею скульптора, яка з року в рік, з десятиліття в десятиліття ліпить дитячі душі, виховує їх високе сприйняття музики. Випускники Зої Валентинівни: Сохань Наталія, Сохань Олена, Бєрєснєва Наталія.
    1 вересня 1976 року школа почала працювати під керівництвом Коріновської Світлани Григорівни, це – Новомихайлівська дитяча музична школа.
1977 – 1978 роки. Прийшов працювати в музичну школу Череп Володимир Петрович.  Саме в цього викладача, а потім у викладача Кікотя І.О. навчався Похилько Геннадій (лауреат Всеукраїнських конкурсів баяністів і акордеоністів).
         1 вересня 1978 року відкривається філіал Чернігівської дитячої музичної школи  в селі Новополтавка.
       Рік 1979.  Закохана в пісню і бандуру дівчина, тільки – но закінчила школу, вступила до Дніпропетровського державного музичного училища і паралельно  почала працювати викладачем по класу бандури в музичній школі, Олена Михайлівна Юркіна.
         Серед її випускників: Сапронова Олена, Буткова Галина, Швець Оксана, Нестеренко Лариса, Дупак Ірина, Стоян Тетяна, Миронко Зінаїда ставали лауреатами обласних та Всеукраїнських конкурсів.
 ЇЇ учні: Середа О., Поправко Р., Гальчук В., Бурдіна В. здобули середню (спеціальну) і вищу музичну освіту.
Яскравою зіркою на небосхилі музичної школи була всіма шанована, любима дітьми, батьками і колегами Зінаїда Миронко. Енергійна, співуча, завзята, беручка до всіляких гарних справ, щедра душею, автор прекрасних романсів на слова місцевих поетів Володимира Коваленка, Володимира Чорного, Вікторії Буренкової, вона залишила вагомий слід в житті школи. Зінаїда Вікторівна змогла виховати прекрасну бандуристку, яка отримала звання лауреата обласного конкурсу бандуристів, Наталію Ємєліну.
         Пам’ятають випускники та педагоги і директора музичної школи Наталію Бєрєснєву, її ніжний голос, вміння співпереживати, допомогти, їх чисті, сильні й ніжні голоси, своєрідність і артистизм виконання, професійна майстерність  в дуеті з викладачем  Віктором Лесиком такі вокальні твори: арію Карася та Одарки з опери Івана Гулака – Артемовського «Запорожець за Дунаєм», українську народну пісню «Пливе «Човен» в обробці В. Лисенка, «Наддніпрянські вечори» (музика Ігоря Шамо, слова Дмитра Луценка), їх супровід чудово доповнив акомпанемент на піаніно Валентини Анатоліївни Гречухіної.
       1981 рік – Кікоть Іван Олексійович переведений  на посаду директора Чернігівської дитячої музичної школи, наказом відділу культури № 133 від 16 листопада 1981 року,  10 років він обіймав цю посаду.
         Завдяки його керівництву  зроблено капітальний ремонт  школи, оснащено класи для кращого заняття музикою, ці класи функціонують і зараз.  Установлено парове опалення (згадаємо часи коли селище опалювалося), школа  укомплектовувалась музичними інструментами, проводилися  відкриті уроки та заходи по обміну досвідом, працювали  філії  Чернігівської музичної школи в селах Верхній Токмак, Богданівка та Владівка, відкрито клас скрипки та духових інструментів.
         В цей період на протязі десяти років І.О. Кікоть очолював та був керівником районного хору та хору в колгоспі «Росія» села Верхній Токмак, які неодноразово були переможцями районних та обласних конкурсів і були улюбленцями всього Чернігівського району.
         На цей період Чернігівська дитяча музична школа була в п’ятірці кращих шкіл області по якості навчання та по придбанню якісних музичних інструментів.
          Кікоть І.О., як директор школи, був нагороджений почесною грамотою Міністерства культури України, за підготовку музичної школи до опалювального сезону та відмінну якість музичного навчання дітей, та почесними грамотами обласної ради, обласного управління культури, районного відділу культури.
     1983 рік. Закінчують Запорізьке музичне училище і повертаються працювати до школи Лесик Ніна Михайлівна, Олексієнко Наталія Петрівна. Донецьке музичне  училище Корпань Григорій, а Світлана  Карпенко та Похилько Геннадій цього року вступають до Запорізького музичного училища.
         Цього ж року стараннями дирекції школи, директор Кікоть І.О., було відроджено  клас скрипки. Чернігівці пам’ятають чернігівську Ванессу Мей – Лілію Горду, її експресивне виконання Вівальді.
         В цьому ж році відкривається філіал в селі Верхній Токмак Чернігівського району та музична школа переведена з села Новомихайлівки в село Новополтавку, відкривається Новополтавська дитяча музична школа.
       В 1984 році після закінчення Запорізького державного музичного училища в Чернігівській музичній школі почали працювати Мірошниченко Валентина  та Гречухіна Валентина Анатоліївна. До них з задоволенням йшли вчитися діти грі на фортепіано, їх виконавською майстерністю захоплювалися не тільки діти, а й дорослі.
До Запорізького педагогічного інституту вступає Піхота Олена Петрівна.
         В цьому ж році  завдяки викладачу Лесик Ніни Михайлівни, у школі було створено оркестр та ансамбль народних інструментів.
      В 1985 році закінчує школу і вступає до Дніпропетровського педагогічного училища Лесик Валерій (клас викладача Кікотя І.О), до Запорізького музичного училища Ісірова Марина, Ясинська Тетяна /клас фортепіано/, (викладач Олексієнко Н.П.), Шенгерей Наталія (клас викладача Олексієнко Н.П.),  вступає до Мелітопольського педагогічного інституту. В цьому ж році починає свою педагогічну діяльність Ковальський Євген Олексійович в філіалі Чернігівської дитячої музичної школи в селі Богданівка Чернігівського району.
  1987 рік. Молоді і енергійні, сповнені творчих сил після закінчення Чернівецького музичного училища приїздить подружжя Левицьких: Тетяна Володимирівна і Геннадій Степанович. Вперше у школі відкривається клас духових інструментів, Олег Кікоть – син директора школи І.О. Кікотя, став першим його учнем, (клас викладача Левицького Г.С.).        
         Серед випускників Геннадія Степановича – Литвиненко Віталій, Теслицький Василь, брати Кондратенко. Всі вони продовжили навчання в музичних закладах.
Краса завжди залишається красою і кожен народ творить її по своєму, своєрідно. Своєрідність саме вона притаманна акордеону, на якому вчила дітей Климович Тетяна Володимирівна.
    1992 рік – вступає до Бердянського педагогічного інституту Станчевська Віта (клас викладача Олексієнко Н.П.).
     В 1993 році  відкривається філіал дитячої музичної школи в селі Широкий Яр Чернігівського району.
         В цьому ж році закінчує Чернігівську музичну школу та вступає до Запорізького Державного музичного училища імені П. Майбороди Фесенко Олена (клас викладача Олексієнко Н.П.).
   1994  рік – відкрито клас гітари (викладач Лесик В.М.). Серед його випускників:  Галич Сергій, Марічева Ірина, Бондаренко Олег та Любов, Корпан Сергій та Віра, Тимечко Ірина, Юркін Олексій, Жолоб Олексій, Сохань Андрій та інші.
         1996 рік – директором  Чернігівської дитячої музичної школи призначена Олексієнко Наталія Петрівна з 1 серпня 1996 року, наказом відділу культури № 71 від 25 липня 1996 року.
         В цьому ж році почала працювати в Чернігівській дитячій музичній школі викладачем Піхота Олена Петрівна. Чернігівці добре памють її професійне виконання романсу А. Алябьєва «Соловей», «Только раз бывают в жизни встречи», вона  завжди   являється ініціатором та організатором новорічних свят, колядок, щедрівок.
Серед її випускників Бойко Ігор, який в 2009 році вступив до Запорізького державного музичного училища імені П. Майбороди.
    2000 рік – Кікоть Іван Олексійович – знову призначений виконуючим обов’язки директора Чернігівської дитячої музичної школи, наказом відділу культури № 56 – к від 10 липня 2000 року.
         В цьому ж році почала свою трудову діяльність в музичній школі Куц Ольга Михайлівна, яка є берегинею чистоти, порядку та затишку в цьому прекрасному та привітному закладі.
       З 1 жовтня 2001 року, керуючись Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 року № 433 «Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад» та наказом Міністерства культури і мистецтв України від 06.08.2001 року № 523 «Про затвердження Положення про початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади системи Міністерства і мистецтв України» та наказу відділу культури № 47 – а – осн. «Про перейменування дитячих музичних шкіл району в початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади району», Чернігівську та Новополтавську  дитячу музичну  школу перейменовано в Чернігівський та Новополтавський  початковий спеціалізований мистецький  навчальний  заклад. В кожному з них працюють два відділи: народний і фортепіанний, за фахом – фортепіано, баян, акордеон, бандура, гітара, хоровий клас. Контингент разом з філіями становить більше 150 учнів.
Робота  початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів направлена на пропаганду музичних та естетичних знань, класичної і народної музики, шанобливе ставлення до традицій, обрядів та звичаїв нашого народу.
   З 2006 року заклад почав розширювати поле своєї діяльності,  силами адміністрації закладу, директор Олексієнко Н.П., відкрито хореографічне відділення, де викладачем хореографічного колективу працює Галина Михайлівна Крижко.
     В 2007 році розпорядженням голови обласної ради № 615 – р від 14.11.2007 року, директор Чернігівського початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу Олексієнко Н.П. нагороджена грамотою  за сумлінну працю по вихованню підростаючого покоління та  розвитку культури в районі.
  2009 рік – в філії села Богданівка Чернігівського початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу працює за викладачем з фаху баяну та акордеону Ценов Олег Олександрович.
   2010 рік – вступає до Запорізького Державного музичного училища Свиридова Ірина (клас викладача Гречухіної В.А.).
   19.01.2011 року – введено в дію електричне опалення Чернігівського початкового спеціалізованого мистецького навчального  закладу.
         Склад викладачів за ці роки практично не змінився. В школі працює десять викладачів. Із середньою освітою (спеціальною) працює шість викладачів, із вищою – чотири викладачі. По віковій категорії – до 40 років – 2 викладачі, до 50 років – 7 викладачів, більше 60 років – 1 викладач.
         Стаж роботи викладачів від 11 до 47 років.
         Контингент учнів протягом цих років разом з філіями становить: від 100 до 150 чоловік.
Класи за спеціальністю: клас фортепіано; клас баяну; клас акордеону;
клас гітари; клас бандури; вокально – хоровий  клас; хореографічний клас.
     Рішенням 28 сесії п’ятого скликання № 11 від 25 лютого 2010 року «Про призначення керівників комунальних закладів, що є об’єктами спільної власності територіальних громад Чернігівського району Запорізької області, призначено Олексієнко Наталію Петрівну – на посаду директора комунального закладу, Чернігівський початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад Чернігівської районної ради Запорізької області з 25.02.2010 року.
        В школі працюють такі колективи: хор учнів молодших класів /керівник Піхота О.П./; ансамбль учнів старших класів /керівник Піхота/; ансамбль бандуристів /керівник Юркіна О.М./; ансамбль гітаристів /керівник Лесик В.М./; ансамбль баяністів /керівник Лесик Н.М./; ансамбль акордеоністів /керівник Кікоть І.О/; ансамбль народних інструментів /керівник Ценов О.О./.


Творчі здобутки викладачів та учнів музичної школи.

1970 рік - обласний конкурс баяністів та акордеоністів Ісірова Альона І місце (клас викладача Кікоть І.О.).
1975 рік – обласний конкурс баяністів та акордеоністів Василенко Володимир І місце (клас викладача Кікоть І.О.).
1976 рік - обласний конкурс баяністів та акордеоністів Кузьменко Віктор І місце (клас викладача Кікоть І.О.).
1977 рік – обласний конкурс: ансамбль баяністів (керівник Кікоть І.О., І місце), ансамбль бандуристів (керівник Тихоненко Л.В., ІІ місце).
1982    рік -  Клава Миронко (викладач Вовк О.М.), стала переможцем обласного огляду «Юні таланти».
1992  рік – Всеукраїнський фестиваль «Мала Хортиця», ансамбль бандуристів (керівник О.М. Юркіна).
1993 рік – Всеукраїнський конкурс баяністів та акордеоністів Геннадій Похилько І місце, Микола Киріченко ІІ місце (клас викладача Кікоть І.О.).
1996 рік – обласний конкурс викладачів шкіл – дует Береснєва Н.А. та Лесик В.М. (ІІІ місце).
1997 рік – обласний фестиваль – огляд «Свято народної музики» Ємєліна Наталія (І місце, викладач Миронко З.В.), Юркіна Анна (ІІ місце, викладач Юркіна О.М.).
Обласний огляд «Таланти твої, Україно»: Кирма Лілія, ансамбль бандуристів (керівник О.М. Собко).
1998 рік – Міжнародний струнно – смичковий конкурс (місто Харків). Юркіна Аня (викладач Юркіна О.М.).
2000 рік – обласний конкурс: Юркіна Аня (І місце), ансамбль бандуристів «Зеленая ліщинонька» (викладач Юркіна О.М., І місце).
-         Обласний конкурс викладачів дует Миронко Зінаїда, Нестеренко Лариса (І місце) оркестр народних інструментів (керівник  Лесик Н.М., ІІІ місце).
-         Всеукраїнський фестиваль мистецтв національних культур «Ми – українські»: ансамбль бандуристів «Зеленая ліщинонька»  (керівник О.М. Юркіна), ІІІ місце у номінації «За збереження української національної культури».
2001 рік – обласний конкурс ансамблевої гри з фаху гітари:  ансамбль гітаристів – (керівник Лесик В.М., ІІІ місце).
-         Обласний конкурс солістів – бандуристів: Сьомик Настя – І місце, Левицька Ольга – ІІ місце (викладач Юркіна О.М.).
-         Обласний конкурс солістів з фаху баяну та акордеону: Семерник Сергій та Куц Марина – ІІІ місце (викладач Кікоть І.О.).
-         Всеукраїнський дитячий конкурс бандуристів імені В.Кабачка (місто Миргород). Сьомик Анастасія (викладач Юркіна О.М.).
-         Всеукраїнський огляд – конкурс імені династії Воєводіних: Сьомик Анастасія (викладач О.М. Юркіна).
-         Обласний конкурс з музично – теоретичних дисциплін: Левицька Ольга, Оверченко Дарія.
2002 рік – ІV відкритий фестиваль «Дзвени бандуро» (місто Дніпропетровськ) ансамбль бандуристів «Зеленая ліщинонька» (керівник Юркіна О.М.).
-         Обласний конкурс з теоретичних дисциплін: Сьомик Анастасія, Куц Марина (викладач Н.М. Лесик).
2003 рік – обласний конкурс: Куц Марина – ІІ місце, Савочка Віталіна – ІV місце (викладач І.О. Кікоть), Марічев Максим – ІІІ місце, Волик Наталія, Решетняк Марина, Щербань Віталій (викладач Лесик Н.М).
-         Обласний фестиваль хорової музики: хор школи (керівник Піхота О.П., концертмейстер Н.П. Олексієнко).
-         Обласний конкурс з музичних теоретичних дисциплін: Єремейчук Олександр, Вахняк Катерина.
2004 рік – Всеукраїнський фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці»: ансамбль бандуристів «Зеленая ліщинонька» (керівник Юркіна О.М.).
2005 – 2006 рік – обласний конкурс з фаху фортепіано, в якому брала участь Нестеренко Зореслава VІ клас (викладач Гречухіна В.А), отримала диплом обласного управління культури за участь в конкурсі.
     Обласний конкурс серед ансамблів народних інструментів, брали участь учні класу Лесик Н.М. (квінтет баяністів), отримали диплом обласного управління культури за участь в конкурсі.
     Тріо гітаристів /керівник Лесик В.М./ взяли участь в обласному конкурсі ансамблю з фаху гітари і отримали ІV місце.
     Учні класу Піхоти О.П. взяли участь в обласному конкурсі учнів – солістів з фаху вокалу місто Мелітополь, в молодшій та старшій категорії. Нестеренко Альона /старша категорія/ отримала ІV місце.
     Квінтет бандуристів «Зелена ліщинонька» (керівник Юркіна О.М), та учениця Нестеренко Альона (викладач Піхота О.П), участь в обласному конкурсі воєнно – патріотичної пісні «Спадщина», отримали ІІ та ІІІ місце.
2007 рік – викладачі Чернігівського початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу приймали участь в обласному фестивалі солістів та ансамблів викладачів з фаху фортепіано та вокалу, отримали грамоти за участь в конкурсі.
     Участь в обласному фестивалі учнів солістів з фаху бандури  учень 3 класу Морміль Артур (клас викладача Юркіної О.М.), отримав звання дипломанта цього конкурсу.
     Участь в обласному конкурсі воєнно – патріотичної пісні «Спадщина» Нестеренко Альона (клас викладача Піхоти О.П.).
2008 рік – участь в обласному конкурсі з фаху вокалу, відмічений дипломом обласного управління культури, за участь в конкурсі.
     Ансамбль акордеоністів (керівник Кікоть І.О.) взяв участь в обласному конкурсі – фестивалі «Грай, гармонь» в місті Мелітополі і отримав ІІ місце.
     Дует акордеоністів у складі Салло Олі та Кривошея Олексія (керівник Кікоть І.О.) зайняли ІІІ місце в конкурсі. Серед солістів Куц Марина (клас Кікотя І.О.) зайняла ІІ місце, Кривошей Олексій (клас Кікотя І.О.) зайняв ІІІ місце.
     Участь в обласному конкурсі воєнно – патріотичної пісні «Спадщина», в номінації /інструментальна музика/ Веремій Євген (клас Кікотя І.О.), зайняв І місце в цьому конкурсі.
     2 квітня 2008 року Дейнега Костянтин (клас викладача Лесика В.М.), отримав ІV місце в обласному конкурсі з фаху гітари серед учнів  шкіл.
2009 рік – участь в обласному конкурсі учнів – солістів з фаху баяну та акордеону в місті Запоріжжі. Кривошей Олексій – 6 клас (клас викладача Кікотя І.О.) отримав ІV місце в цьому конкурсі. Веремій Євген – 6 клас (клас викладача Кікотя І.О.) отримав ІІІ місце; Салло Ольга – 6 клас (клас викладача Кікотя І.О.) отримала ІV місце; Єфіменко Ірина – 5 клас (клас викладача Лесик Н.М.) отримала диплом за участь.
     Ансамбль викладачів брав участь в фестивалі солістів та ансамблів викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів в місті Запоріжжі (керівник Лесик Н.М.), соліст Лесик В.М. отримали диплом за участь у цьому конкурсі.
     Учень Бойко Ігор (клас викладача Піхоти О.П.), взяв участь в VІ Всеукраїнському фестивалі «Різдвяні дзвіночки» в місті Львові, де став лауреатом ІІІ премії.
2010 рік – учні закладу брали участь в обласному фестивалі ансамблів, оркестрів народних інструментів серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.
     Квінтет бандуристів «Зелена ліщинонька» у складі: Середи Ольги, Скопич Альони, Поправко Ріти, Морміля Артура та викладача Юркіної О.М. стали дипломантами цього фестивалю.
     Тріо акордеоністів у складі Салло Ольги, Кривошея Олексія та викладача Кікотя І.О. стали дипломантами цього фестивалю.
     Дует акордеоністів у складі Салло Ольги та Кривошея Олексія стали дипломантами фестивалю (клас викладача Лесик Н.М.).
2011 рік – учениця Єфіменко Ірина 6 клас (клас викладача Лесик Н.М.) взяла участь в обласному конкурсі учнів – солістів з фаху баяну та акордеону серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів в ЗДМУ. Отримала диплом за участь в конкурсі.
     Учні хореографічного класу (клас викладача Крижко Г.М) брали участь в обласному фестивалі солістів та ансамблів серед хореографічних відділень «Танцювальна мозаїка» в місті Мелітополі. Отримали диплом за участь в конкурсі.
     Учень Морміль Артур 8 клас (клас викладача Юркіної О.М.) взяв участь в обласному конкурсі виконавців – бандуристів серед учнів шкіл естетичного виховання, отримав звання «Лауреат І ступеню».
2012 рік - учениця Коваль Ілона (викладач Олексієнко Н.П) зайняла ІІІ місце в обласному конкурсі серед учнів солістів з фаху фортепіано.


Випускники школи, які отримали вищу та середню (спеціальну) музичну освіту.

Київська державна консерваторія
Похилько Геннадій, Кіріченко Микола, (клас викладача Кікоть І.О.).
         Донецький музично-педагогічний інститут
Корпан Григорій.
         Київський педагогічний інститут
Ковдря Наталія, (клас викладача Кікоть І.О.).
         Бердянський педагогічний інститут
(музично – педагогічний факультет)
Штанько Андрій, Кривошей Олексій, Чередник Віктор, (клас викладача Кікоть І.О.), Лесик Вікторія, (клас викладача Карпенко С.І.),  Повчун Світлана, Хлепітько Ірина, (клас викладача Гречухіної В.А.),  Станчевська Віта, (клас викладача Олексієнко Н.П.), Бурдіна Віка,  Дупак Ірина,  Сапронова Альона (клас викладача Юркіної О.М,  Ценов Олег, Олексієнко Н.П. (клас викладача Холіної З.В.), а  Мережко Альона клас викладача Холіної З.В., та Кікотя І.О.).
         Мелітопольський педагогічний інститут
Шингерей Наталія, Матвієць Олена, Галич Юлія, Кострицька Тетяна, (клас викладача Олексієнко Н.П.)., Лесик Віктор, (клас викладача Кікотя І.О.).,
Фесенко Альона, (клас викладача Олексієнко Н.П.).,  Піхота Олена, (клас викладача Холіної З.В.).
         Харківська державна академія культури
Миронко Зінаїда, (клас викладача Юркіної О.М.).
         Донецьке музичне  училище
Корпан Григорій.
         Миколаївський інститут культури
Кузьменко Віктор, (клас викладача Кікоть І.О.).
         Запорізьке музичне училище імені П. Майбороди
Вовк Антоніна, Сердечна Надія,  Сохань Наталія, (клас викладача Холіна З.В.), Киріченко Микола, Пилипенко Ольга, Суродіна Валерія, Похилько Геннадій, (клас викладача Кікоть І.О.), Крижко Тетяна, Литвиненко Віталій, Теслицький Василь,  (клас викладача Левицького Г.С.), Ясинська Тетяна, Фесенко Альона, (клас викладача Олексієнко Н.П.), Сапронова Олена, Гальчук Валентина, (клас викладача Юркіної О.М.),  Карпенко Світлана, Ісірова  Марина, (клас викладача Олексієнко Н.П.).
Криворізький державний університет
(музично – педагогічний факультет)
Зикун Дмитро, Пенський Юрій,  (клас викладача Кікоть І.О.).
         Дніпропетровське педагогічне училище
(музично – педагогічний факультет)
Мартинов Віталій, Мірець Лариса, Сивак Маргарита,  Подобайло Сергій,
Лесик Валерій, Лесик Віктор, Зикун Дмитро, Пенський Юрій, (клас викладача Кікоть І.О.).
Дніпропетровське музичне училище
Юркіна Олена Михайлівна.
         Мелітопольське училище культури
Миронко Зінаїда, Нестеренко Лариса, Єфіменко Віта, Поправко Ріта, Середа Оля , Буткова Галина, Швець Оксана (клас викладача Юркіна О.М.), Гаркавцова Олена, Макаренко Сергій, Кравченко Микола,  (клас викладача Кікоть І.О.), а  Мережко Альона клас викладача Холіної З.В., та Кікотя І.О.). Кочубей Олена, Кондратенко Сергій, (клас викладача Левицького Г.С.), Кондратенко Дмитро, Стоян Тетяна, (клас викладача Юркіна О.М.), Ценов Олег,  Саранчук Наталія, Степаненко Олександр, Коляда Юлія,
Івашина Вікторія, Ульяненко Ольга, Ульяненко Юлія.
Чернігівський початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад є одним з кращих в області, в свій час заклад залучав прекрасні молоді кадри і сприяв їхньому укоріненню в Чернігівці, підтримували дітей із малозабезпечених сімей і надавали їм пільгову знижку в оплаті за навчання. Музична школа є джерелом незабутньої народної культури, колектив зберігає цей культурний осередок, цінність якого полягає у формуванні дитячого естетичного світогляду, прищепленні юним інтересу до гри на народних інструментах. 
У Чернігівському початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладі є своя Берегиня… Це стара тополя у внутрішньому дворику. Гарна весною молодими листочками, влітку – ніжним пухом, золотом – восени, засніжена взимку, вона заглядає у шкільне вікно. Тополі цікаво: хто тут невмілими пальчиками торкається інструмента? Чий голосок співає гами? Як багато вона пам’ятає!       
Минає час. Вже 45 років з вікон школи ллється музика – лине до білих хмаринок, плутається у сонячних промінчиках, грається з листочками нашої тополі – Берегині… Перехожі стинають кроки і душа у них тріпоче, ніби крилами птах і ніжність торкається серця, бо мелодія веде за небокраї і піднімає душу у політ.
Музична школа – біла хата, із вікон враз – фортепіано звук,
Неначе від торкання ніжних рук, пробуджується музика крилата.
Коли ж сама душа співає,  дзвенить, мов скрипка, небокрай,
Стає ще ближчим отчий край, і мрія птахою злітає.
Коли приходить зрілості і мудрості пора,то розумієш, щастя - не в підкові.
Музична школа гостей усіх збира, на зліт сердець присвячений любові.



Література про історію та сучасність, Чернігівської  дитячої музичної школи, творчі здобутки викладачів та учнів.
(Чернігівського спеціалізованого мистецького навчального закладу)

1.     Дванадцять учнів вчаться грі на бандурі в Чернігівській музичній школі:[Текст]:[Фото І. Дяченка. На знімку: виступає юна бандуристка Сталіна Радченко]//Колгоспна нива. – 1969. – 24 травня. с. – 4.
2.     Валерій Прокопенко учень четвертого класу Чернігівської середньої школи. Окрім навчання у нього є ще одне захоплення. Хлопчик відвідує заняття музичної школи:[Текст]:[Фото. На знімку В. Прокопенко на заняттях]//Колгоспна нива. – 1970. – 24 березня. с. – 4.
3.     Люблять музику, пісню піонери Довгинської восьмирічної школи:[Текст]:[Фото І. Дяченка. В музичному гуртку вчаться вони грі на баяні. На знімку Іра Халаїм та Лєна Прокопович на заняттях]//Колгоспна нива. – 1970. – 25 квітня. с. – 4.
4.     Юні музиканти:[Текст]:[Фото. Про заняття в дитячій музичній школі]//Колгоспна нива. – 1972. – 25 січня. с. – 4.
5.     Спасибі вчителю:[Текст]:[Фото. Урок по класу баяну дає викладач  Кікоть І.О. учню пятого класу Володимиру Василенку]//Колгоспна нива. – 1972. – 3 лютого. с. – 4.
6.      Остапенко, А. Ця вічна музика:[Текст]:[Про звітні концерти в Чернігівській дитячій музичній школі та її філіалах] А. Остапенко//Колгоспна нива. – 1972. – 1 червня. с. – 4.
7.     Решетілова, Н. Конкурс юних музикантів:[Текст]:[Про шанувальників гри на народних інструментах]Ніна Решетілова//Колгоспна нива. – 1973. – 4 січня. с. – 4.
8.     Вокальне тріо:[Текст]:[Фото М. Міщенка.  Співає вокальне тріо викладачів, акомпанує на баяні Микола Островський]//Колгоспна нива. – 1973. – 24 березня. с. – 4.
9.     Кілька років існує при районній музичній школі ансамбль баяністів:[Текст]:[Фото М. Міщенка.  Грає ансамбль баяністів, жоден концерт вихованців музичної школи не обходиться без виступу ансамблю під керівництвом викладача І.О. Кікотя]//Колгоспна нива. – 1973. – 5 квітня. с. – 4.
10. Земзікова, К. Творчий звіт музик:[Текст]:[Фото В. Демкова. Про виступи вихованців Чернігівської ДМШ. На знімку грає Віктор Лесик]//К. Земзікова//Колгоспна нива. – 1973. – 26 червня. с. – 4.
11.Світ музики…:[Текст]:[Фото В. Демкова. Знайомство з бандурою. На знімку юна бандуристка Іра Кузьменко.]//Колгоспна нива. – 1973. – 26 червня. с. – 4.
12.Виступає тріо бандуристів:[Текст]:[Фото В. Демкова.]//Колгоспна нива. – 1973. – 19 липня. с. – 4.
13. Запорожець, Л. Сільська музична школа:[Текст]:[Про очолення Коріновською С.Г. Новомихайлівської дитячої музичної школи]//Лідія Запорожець//Колгоспна нива. – 1976. –  14 вересня. с. – 4.
14. Єфіменко, Л. Я люблю цю роботу:[Текст]:[Про завідуючу фортепіанно – теоретичним відділом]//Л. Єфіменко//Колгоспна нива. – 1976. –  13 листопада. с. – 4.
15. Кікоть, І. Звіт юних музикантів:[Текст]:[За підсумками огляду творчості юних музикантів чернігівці вибороли друге місце]//Іван Кікоть// Колгоспна нива. – 1977. –  26 березня. с. – 4.
16.Десятки хлопчиків та дівчаток вчаться музиці у районній дитячій музичній школі:[Текст]:[Фото В. Головіна. На знімку заняття в класі баяну веде І.О. Кікоть]// Колгоспна нива. – 1977. –  14 травня. с. – 4.
17. Другий  рік навчається у дитячій музичній школі Іван Панюца:[Текст]:[Фото І. Радченка.  І.О. Кікоть задоволений своїм вихованцем -  хлопчик з захопленням вчиться музиці, оволодіває нотною грамотою]//Колгоспна нива. – 1978. –  3 січня. с. – 4.
18. Коріновська, С. Творчий звіт юних музикантів:[Текст]:[Звітний концерт приніс задоволення не тільки юним аматорам]// Світлана Коріновська // Колгоспна нива. – 1978. – 3 червня.
19.Різні захоплення у людей:[Текст]:[Фото. Про юних бандуристів Чернігівської музичної школи//Колгоспна нива. – 1979. – 8 лютого. с. – 4.
20.Виховання у дітей правильного розуміння музики:[Текст]:[Фото. Про виконання пісні дуетом, якому акомпанував І.О. Кікоть]//Колгоспна нива. – 1980. – 13 березня. с. – 4.
21.Маленьким соловейком називають Лілію Шуляк:[Текст]:[Фото. Лілія Шуляк взяла участь в обласному огляді художньої самодіяльності і стала переможцем серед юних співаків, акомпанував І.О. Кікоть]// Колгоспна нива. – 1980. – 25 березня. с. – 4.
22.Кікоть, І. Юні музиканти:[Текст]:[Заняття у районній дитячій музичній школі, Новомихайлівській ДМШ та її філіалі у Новополтавці]// Іван Кікоть // Колгоспна нива. – 1980. – 13 вересня.
23.Вже кілька років у Новоказанкуватому працює філіал Новомихайлівської дитячої музичної школи:[Текст]:[Фото. Про юних бандуристок дітей трудівників колгоспу «Україна»//Колгоспна  нива. – 1981. – 12 травня. с. – 4.
24.Звичайно ж не кожен випускник музичної школи присвятить своє життя музиці:[Текст]:[Фото. Заняття по класу баяна Новоказанкуватського філіалу Новомихайлівської дитячої музичної школи з Олею Шевченко та Сергієм Хлепітьком проводить вчителька Н.П. Кравцова]//Колгоспна  нива. – 1981. – 19 травня. с. – 4.
25.Кікоть, І.До кожної знаменної в музичному житті події:[Текст]:[Про випущення музичних календарів присвячених композиторам Д.Д. Шостаковичу, Л. Бетховену, В.Г. Захарову, співачці К.І. Шульженко]// Іван Кікоть // Колгоспна нива. – 1981. – 28 листопада. с. – 4.
26.Бандура – старовинний музичний інструмент:[Текст]:[Фото. Про вчительку Вовк О.М. та ученицю 3 класу Клаву Миронко, яка стала переможцем обласного огляду «Юні таланти»] // Колгоспна нива. – 1982. – 17 квітня.
27.Багато хлопчиків і дівчаток навчаються в районній дитячій  музичній школі:[Текст]:[Фото. Участь в обласному конкурсі вихованців музичних шкіл «Юні таланти», Похилька Геннадія, викладач В.П. Череп] //Колгоспна нива. – 1982. – 20 травня. с. – 4.
28.Куц, Л. Дім, сповнений музики:[Текст]:[Про п’ятнадцятиріччя музичної школи, про її вчора, сьогодні і завтра, розповідає І.О. Кікоть] //Людмила Куц //Колгоспна Нива. – 1982. – 31 серпня.
29. Куц, Л. Душі прекрасні поривання: Звітують юні музиканти:[Текст]:[Тиждень музики для дітей в районі] //Людмила Куц //Колгоспна Нива. – 1984. – 3 квітня.
30 . Снігова, Л. Хай квітнуть таланти:[Текст]:[До 20 - річчя Чернігівської дитячої музичної школи] // Людмила Снігова //Нива. – 1987. – 29 грудня.
31. Миронко, З. «Гей, Одарко, годі буде…»:[Текст]:[Викладачі Чернігівської дитячої музичної школи Віктор Лесик та Наталя Бєрєснєва стали переможцями у обласному огляді конкурсі викладачів дитячих музичних шкіл]//Зінаїда Миронко //Нива. – 1996. – 13 квітня.
32. Рекун, Н. Блаженство, захоплення, радість…[Текст]:[До 30 – річчя заснування музичної школи] // Наталія Рекун //Нива. – 1997. – 1 жовтня.
33.  Рекун, Н. Музичний бенефіс: [Текст]:[Дитячій музичній школі – 30 років] // Наталія Рекун //Нива. – 1997. - 27 грудня.
34. Рекун, Н. Трелі 30 – річної краси: [Текст]: [Музичній школі – 30 років] // Наталія Рекун //Нива. – 1997. - 27 грудня.
35. Рекун, Н. Аня Юркіна гратиме в Харкові:[Текст]: [Бандуристка, вихованка Чернігівської дитячої музичної школи, візьме участь у Міжнародному конкурсі юних вихованців на струнно – щипкових інструментах] // Наталія Рекун //Нива. – 1998. - 21 березня.
36. Снігова, Л. А музика звучить…:[Текст]:[Про Чернігівську дитячу музичну школу] // Людмила Снігова //Нива. – 2000. – 4 березня.
37. Кікоть, І. Звучить «Азбука» Моцарта…:[Текст]:[Чернігівська ДМШ] // Іван Кікоть //Нива. – 2000. – 17 травня.
38. Куц, Л. Зелена ліщинонька…:[Текст]:[Квінтет бандуристок Чернігівської ДМШ – один з кращих в області] //Людмила Куц //Нива. – 2000. - 30 серпня.
39. Куц, Л. Оркестр – це для душі:  [Текст]:[Ансамбль народних інструментів в Чернігівській ДМШ] //Людмила Куц //Нива. – 2000. - 10 червня.
40. Снігова, Л. «Під вікном стою я з гітарою…»:[Текст]:[Ансамбль гітаристів Чернігівської ДМШ, керівник Лесик В.М., на обласному конкурсі здобув 3 – є місце] //Людмила Снігова //Нива. – 2001. – 14 березня.
41. Снігова, Л. «Соловейко маленький, в тебе голос тоненький…»:[Текст]:[Про учнів і педагогічний колектив Чернігівської  ДМШ] //Людмила Снігова //Нива. – 2001. – 28 квітня.
42. Романишин, Ю.  Шестеро юних музикантів поїдуть у Запоріжжя:[Текст]:[Переможці районного конкурсу баяністів – акордеоністів Чернігівської дитячої музичної школи] // Юрій Романишин//Нива. – 2003. – 19 лютого.
43. Хай у «Ліщиноньки буде майбутнє»:[Текст]:[Ансамбль бандуристок з ДМШ – неодноразовий переможець обласного і Всеукраїнського конкурсів і фестивалів] //Нива. – 2004. – 14 квітня.
44. Олексієнко, Н. Живе українська пісня:[Текст]:[Про звітний концерт в ДМШ] Наталя Олексієнко //Нива. – 2005. – 15 січня.
45. Синєпольська, Л. «Ах, кнопочки баянні…»:[Текст]:[Про ювілей Кікотя І.О.] //Любов Синєпольська //Нива. – 2005. – 22 січня.
46. Большакова, Т. Раз словечко, два словечко – буде пісенька:[Текст]:[Лекція – концерт в музичній школі, присвячений творчості композитора Володимира Шаїнського] //Тамара Большакова //Нива. – 2005. – 7 грудня.
47. Звіти Чернігівського початого спеціалізованого мистецького навчального закладу: [Текст]:[Звіти з 2005 по 2011 роки].
48. Олексієнко, Н. Приходьте на свято музики!:[Текст]:[Музична школа запрошує на творчий звіт] //Наталя Олексієнко //Нива. – 2006. – 24 травня.
49.Снігова, Л. «Ми без пісень безкрилими були б»:[Текст]:[Про пісенний вернісаж в Чернігівській дитячій музичній школі] // Людмила Снігова //Нива. – 2007. – 10 січня.
50. Андрієнко, А. Тринадцять на щастя:[Текст]:[Випускний вечір в Чернігівській музичній школі]  Альона Андрієнко //Нива. – 2007. - 18 липня.
51. Землі моєї самоцвіти.  Культура і мистецтво Чернігівського району:[Текст]:[Буклет] - 2007 рік.
52. Куц, Л. Хай музика грає в соборі душі:[Текст]:[Відбувся ювілейний вечір, присвячений 40 – річчю Чернігівської дитячої музичної школи] //Людмила Куц //Нива. – 2007. – 19 грудня.
53. Олексієнко, Н. Єдиний хлопчик – бандурист району підкорив область:[Текст]:[Артур Морміль став переможцем обласного фестивалю учнів – солістів з фаху бандури] //Наталя Олексієнко //Нива. – 2008. – 24 березня.
54. Лехман, І. Кращий вокал живе у Новополтавці:[Текст]:[На V – му Всеукраїнському фестивалі «Таланти багатодітної родини», на його першому обласному етапі перемогу отримав восьмикласник Новополтавської ЗОШ Ігор Бойко] //І. Лехман //Нива. – 2008. – 2 квітня.
55. Куц, Л. Він підкорив Королеву, і вона йому всміхнулася:[Текст]:[Учень дитячої музичної школи Костя Дейнега посів призове місце у обласному конкурсі солістів із фаху гітари] //Людмила Куц //Нива. – 2008. – 28 червня.
56. Синєпольська, А. Вольницю підкорив  новополтавець Ігор Бойко!:[Текст]:[З першим місцем повернувся з обласного фестивалю мистецтв юний автор і виконавець українських пісень] //Альона Синєпольська //Нива. – 2008. – 12 листопада.
57. Куц, М. І.О. Кікоть: «З дітьми я молодію…»:[Текст]:[Розповідь про викладачів Чернігівської дитячої музичної школи з класу акордеону і баяну І.О. Кікотя] // Марина Куц //Нива. – 2009. –  25 березня.
58. Куц, М. Серед зими розквітла музика!:[Текст]:[Відбувся пізнавальний концерт – лекція з музичних стилів в Чернігівській музичній школі] //Марина Куц //Нива. – 2010. –  10 лютого. № 12. – с. - 2.
59. Куц, М. Наші музиканти й гори перевернуть! Були б інструменти…:[Текст]:[Обласний конкурс – фестиваль ансамблів народних інструментів] // Марина Куц //Нива. – 2010. –  6 травня. № 36. – с. 4.
60. Куц, М. Душа музики на кінчиках пальців:[Текст]:[В цьому році отримали музичну освіту 15 хлопців і дівчат] // Марина Куц //Нива. – 2010. –  9 червня. № 46. – с. 1.
61. Синєпольська, А. На день народження музики в подарок - бандура:[Текст]:[Святковий концерт до Дня музики, підготовлений учнями та викладачами Чернігівського початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу] //Альона Синєпольська //Нива. – 2010. – 6 жовтня. с. - 4.
62.  Лесик, Н. «Серце моє там, де моя  Батьківщина»:[Текст]:[ У Чернігівському початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладі була проведена лекція – концерт під назвою «Серце моє там, де моя  Батьківщина»] // Ніна Лесик //Нива. – 2010. – 10 листопада. с. – 3.
63. Синєпольська, Л. Життя в обіймах музики…:[Текст]:[Віктору Лесику, присвячується] // Любов Синєпольська //Нива. – 2010. – 17 листопада. № 93. – с. 2.
64. Старий новий рік – це історичний феномен:[Текст]:[Фото Володимира Пенежка]//Нива. – 2011. – 15 січня с. – 1.
65.Марченко, В. Гармонія музики і… тепла: спасибі всім!:[Текст]:[Завершення реконструкції та опалення в Чернігівському початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладі] // Вікторія Марченко //Нива. – 2011. – 12 березня. с. – 1.
66. Марченко, В. Буває… й у нас мрії - збуваються:[Текст]:[Про придбання сучасного компютера для Чернігівського початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу] // Вікторія Марченко //Нива. – 2011. – 30 березня. с. – 2.
67.Марченко, В. З компютером - і музика краще дається:[Текст]:[Вручення комп’ютера Чернігівському початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладу від народного депутата України Анатолія Степаненка] // Вікторія Марченко //Нива. – 2011. – 30 квітня. с. – 1.
68. Куц, М. Музики не меншає!:[Текст]:[Про «зіркову годину» бандур, акордеонів, гітар, баянів і фортепіано] // Марина Куц //Нива. – 2011. –  13 серпня. № 64. – с. 5.
69.  Ламанова, І. Диво живе в музичній школі:[Текст]:[Про лекцію – концерт «Музика в кіно та мультиплікації» в Чернігівському початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладі] //Ірина Ламанова //Нива. – 2011. – 17 грудня. с. – 6.


     Склала: А. Береза, бібліограф Чернігівської районної бібліотеки.

  Редактор, та відповідальна за випуск: В. Жолоб, директор
 Чернігівської районної бібліотеки.

 Дизайн та оформлення: Л. Клим, бібліограф Чернігівської     районної бібліотеки.


Комментариев нет:

Отправить комментарий